Kiina Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmassa

Syksyllä 2016 otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma. Uudessa opetussuunnitelmassa korostuu vuorovaikutus, toiminnallisuus ja oppijan aktiivinen rooli. Kielenopiskelussa painotetaan viestin välittymistä ja kannustetaan oppilaita ilmaisemaan itseään rohkeasti virheistä välittämättä. Kieltä opiskellaan eri tavoin, esimerkiksi puhumalla, kirjoittamalla, leikkimällä, pelaamalla ja draaman keinoin. Tunneilla työskennellään erilaisissa ryhmissä, yksin ja pareittain.

Suomen kieleen verrattuna kiinan kielessä erityistä on ääntäminen, sävelkulku ja kirjoitusmerkit. Kiinassa sävelkulku eli toonit vaikuttavat sanojen merkitykseen, joten niiden opiskelu heti alusta asti on tärkeää. Myös äänteitä harjoitellaan paljon. Kirjoitusmerkkeihin tutustutaan ja niitä harjoitellaan jo opiskelun alussa, mutta kiinaa kirjoitetaan myös aakkosin. Kirjoitusmerkkejä opetellaan kirjoittamaan käsin ja tietokoneohjelmien avulla.

Kulttuurintuntemus on osa kielenopiskelua. Erilaisuus ja kulttuurien moninaisuus nähdään elämää rikastuttavana tekijänä. Opiskelussa pyritään hyödyntämään kansainvälistä yhteistyötä, kotikansainvälisyyttä ja eri medioita. Kiinalaiseen kulttuuriin tutustutaan esimerkiksi musiikin, kungfun, teekulttuurin, ruoan ja sarjakuvien kautta. Tutustutaan myös kiinalaisiin juhliin, kuten uusivuosi, kuufestivaali ja lyhtyjuhla.

Tavoitteena on, että kiinaa opitaan kuuntelemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan. Kielitaidon lisäksi tavoitteena on kehittää kielenopiskelutaitoja. Kiinaa opiskellessa harjoitellaan sanastojen, verkkotyökalujen ja muiden apuvälineiden käyttöä kielenopiskelun tukena. Oppilaita kannustetaan löytämään itselle sopivia oppimistyylejä ja iloitsemaan onnistumisista.

Tampereella kiinaa voi opiskella A-kielenä kolmannelta luokalta alkaen tai yläkoulussa valinnaisena B2-kielenä. Tampereen kaupungin perusopetuksen kiinan opetussuunnitelmat löydät alla olevista linkeistä.

Tampereen kaupungin perusopetuksen A-kiinan opetussuunnitelma vuosiluokille 3-6

Tampereen kaupungin perusopetuksen A-kiinan opetussuunnitelma vuosiluokille 7-9

Tampereen kaupungin perusopetuksen B2-kiinan opetussuunnitelma

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s